dimarts, 3 de febrer del 2009

AMICAL DE MATHAUSEN (4t SO)






DIVENDRES dia 6 de febrer
VISTA DE L'ASSOCIACIÓ AMICAL DE MAUTHAUSEN


Ens han visitat dos membres de l'associació Amical de Mathausen. Aquesta entitat agrupa i representa a deportats de tota Espanya. Té la seva seu a Barcelona i treballa amb l’objectiu de recuperar la memòria de tots aquells que van viure i lluitar durant la guerra civil abans de creuar la frontera catalano-francesa camí de l’exili, i més tard van patir deportació als camps nazis. Si vols saber més sobre aquesta associació clica aquí

12 comentaris:

  1. La xerrada que ha efectuat aquesta parella que col•labora amb l’associació de l’Amical de Mathausen sobre l’experiència del pare de la dona als camps de concentració ha estat una xerrada molt correcta.
    La dona, tot i ser una mica gran es veia que expressava un sentiment com d’haver-ho viscut i s’explicava bastant bé. Jo he trobat molt bé que primer es mirés aquell petit documental i més tard aquesta parella expliquessin la vida als camps de concentració de Hitler. El que m’ha impactat més han estat veure tots els cossos mort per terra i apiloto nats, tots ben prims i morts de fam i també les 7 tones dels cabells de dona i l’intercanvi de dos o tres cigarrets per sopa.
    En general ha estat una xerrada complerta i ben explicada per part de la parella, amb fotos, documents que havia rebut la família etc.

    NIL VP

    ResponElimina
  2. Personalment penso que ha set molt interessant que vinguessin aquest matrimoni de l'associació Amical de Mathausen a parlar sobre aquest tema. El vídeo era molt impactant, ja que eren imatges reals gravades pels propis nazis i sorprenien molt més que per exemple la pel·lícula de la llista de Schindler. Penso que l'associació Amical de Mathausen fa un bon treball explicant moltes de les vivències viscudes en els camps de concentració, per molt que no les hagin viscut ells personalment, però si de molt aprop ja que són familiars dels afectats. Si associacions com aquestes no existissin molta de les memòries i fets que van succeir en aquells temps, ja s'haurien oblidat, només ho sabria la gent com ells, fills de deportats.

    Guillem Saborit Ripoll

    ResponElimina
  3. Estic totalment d'acord amb tu, Guillem. La gent com la Pilar Molins, fan un treball importantíssim per a recuperar la memòria històrica, i perquè els crims contra la humanitat no es tornin a repetir. Com diu, el lema de l'Amical de Mauthausen: MAI MËS.

    ResponElimina
  4. Crec que la xerrada que ens han fet el matrimoni de l'associació Amical de Mauthausen ha set molt interessant ja que ens han mostrat imatges i vídeos, en aquell documental, on a mi personalment m'han impactat molt ja que les que mostraven eren fetes per els nazis. I com va dir la Pilar Molins, ells amb honor les guardaven per si algun dia aconseguien dominar el món i poder mostrar les bestieses que havien fet. Les imatges de les pel·lícules vistes anteriorment com la "Llista de Schindler" o la de "La vida es bella", intentaven fer-ho amb el màxim de realisme, però comparant les imatges que ens van mostrar el matrimoni..., no hi han paraules per definir-ho.
    Em va agradar molt la forma de explicar de la Pilar Molins, ja que ho deixava tot molt clar i ben explicat. I agraeixo molt tot el que han fet en l'associació Amical de Mauthausen, ja que molta gent que es fill de deportat o directament deportat no han explicat res públicament i poder es podrien conèixer més coses de les que es saben.

    Arnau Saborit i Ripoll.

    ResponElimina
  5. Em va sembla molt interessant que aquesta senyora, la Pilar Molins ens vingues a explicar la seva experiencia de la vida amb la guerra i no tan sols dels nazis sinó amb la de la guerra espanyola. El documental que ens va passar em va semblar una mica cruel, era molt impactant veure aquelles imatges dels morts dels camps de concentració o les imatges dels nazis maltractan-los. Però també hi ha gent que va col·laborar en el bé, encara que quan tot l'horror ja havia passat, com aquella senyora que va guardar les fotografies pels judicis. I també ens va aportar nous coneixements, sobre els camps, i vistes reals de camps de concentració que per exemple a la pel·lícula ' la lista de schilnder' no es veien tan bé. En definitiva, em va agredar aquesta xerrada col·loquial amb l'assosiacció Amical de Mathusen, vaig apendre noves coses i esque m'interesava. Aquesta associació fa una bona feina. Aquest passat que tantes persones van passar s'ha de recordar i no oblidar.

    Meritxell Rafart i Riqué

    ResponElimina
  6. El passat divendres sis de febrer, els alumnes de quart de secundària vam poder gaudir d'una intensa xerrada amb membres de l’associació Amical de Mauthausen per endinsar-nos en el context històric i les vivències personals dels camps de concentració alemanys de la Segona Guerra Mundial.
    Des del meu punt de vista personal va ser una activitat molt interessant. Amb l’ajuda d’un documental real on s’il•lustraven les accions inhumanes dels nazis i amb la col•laboració de Pilar Molins, una descendent directa d’un testimoni català que va morir en els inferns alemanys, vam poder assaborir de nou l’amarg regust viscut en molts punts d’Europa per culpa de dictadors embogits per l’odi.
    Cal dir que seria bo que es continués proposant aquesta activitat als cursos següents, ja que a part d’impressionar a les ments juvenils, també va bé per tenir uns moments de reflexió personal que t’ajuden a valorar la sort que tenim d’haver nascut en aquestes terres i aquests temps.

    Maria Ballabriga

    ResponElimina
  7. Com ja han dit en els comentaris anteriors, la xerrada que ens van fer els membres de l'Associació Amical de Mathausen va ser molt interessant i sobretot molt impactant. El documental va ser una bona introducció per començar la xerrada, ja que vam veure moltes imatges en la qual ens va fer posar la pell de gallina a tots.
    És ben bé que tots nosaltres tenim una gran sort de viure al país que vivim, i està tranquils sense ser torturats i amenaçats.
    Tot i així, com va dir Pilar: "han passat molts anys de tot això i encara se segueixen fent guerres per quedant-se amb més territori".


    EPC.

    ResponElimina
  8. En el meu punt de vista penso que la visita de Pilar Molins i el seu espòs (com la pel•lícula de la Llista de Shindler) ha servit per acabar de demostrar on pot arribar l’ésser humà per tenir el control del poder i si ens parem a pensar-hi d’això només en fa uns 70 anys!
    Primer de tot de la visita ens va ensenyar un vídeo real i molt impactant on es veia altre vegada l’Holocaust i l’Alemanya nazi dels anys 40 i la seva crueltat en els camps de concentració. Crec que el documental no només em va commoure a mi, sinó a tots els alumnes i professors d’aquella sala.
    Després d’aquest vídeo que ens va servir com a introducció del tema que parlaríem en el col•loqui on tots podíem participar i ens va explicar la història viscuda del seu pare que va parar al camp de concentració de Mauthausen després de marxar a França per la Guerra Civil Espanyola per ser republicà. Ens ha pogut explicar com anaven les coses en el camp de concentració.
    Penso que és una sort que hagin pogut venir aquests dos testimonis per explicar-nos-ho i també que existeixin aquestes associacions perquè cada cop n’hi ha menys d’aquets testimonis però no podem deixar en l’oblit el que va passar del 1939-1945. Uns anys que van afectar a tot el món i en especial a Europa i per així evitar es torni a repetir una etapa com aquesta.
    Hem de pensar en la sort d’haver viscut en països desenvolupats com el nostre i en aquets temps.

    Amy von Arend

    ResponElimina
  9. El divendres 6 de febrer els alumnes de 4t d'ESO vam assistir a una xerrada de l'associació Amical de Mathausen. En aquest coloquí, van pasar-nos un video amb imatges reals gravats per els nazis a l'época del holocaust. Es podia veure coses terribles. Era molt impactant i s'ha gravat a la meva memoria. Era diferent a la pel·lícula "La llista de Schindler" perque eren imatges reals, i molt més cruels. La xerrada era a carrec de una parella, on la dona, Pilar Molins, era la filla d'un català republicà que a exiliar-se a França, despres de la guerra civil espanyola, va ser endut a un camp de concentració, i va morir allà. La xerrada em va ajudar a coneixer que als camps de concentració no només hi havien jueus, sino que també hi havien exiliats de la guerra espanyola, i moltes persones de diversos llocs més. La xerrada em va agradar, encara que no es molt agradable parlar d'un tema com aquest, però s'ha de saber el calvari en que van pasar molta gent.

    Maria Casacuberta Vinyeta

    ResponElimina
  10. El 6 de febrer del 2009 els alumnes de 4rt d’ESO de l’escola Sant Miquel dels Sants de Vic varem rebre la visita de dues persones integrants de l’associació Amical de Mathausen, Pilar pons i el seu marit.
    Primerament es van posar un vídeo molt impactant sobre l’holocaust, on ensenyava els efectes d’aquell malson i que havien sofert les nombroses persones residents dels camps de concentració. Pilar Pons ens va relatar les vivències del seu pare, pel que va passar i que va comportar per a la família. També altres anècdotes que els hi havia explicat gent de l’associació.
    El seu pare antic república de l’Espanya franquista va tenir que exiliar-se a França per motius politics. A França va ser apressat i enviat a al camp de concentració on hi va passar la resta dels seus dies.
    Amb aquesta xerrada he pogut veure de primera mà que devien haver sofert les milers de persones apressades pels nazis les “SS”, i també la discriminació soferta, eren separats per colors io segons procedència i maldat

    Alex BD

    ResponElimina
  11. El 6 de Febrer del 2009 els alumnes de 4rt d’ESO varem rebre una xerrada molt interessant sobre l’Amical de Mathausen, la Pilar Molins, filla d’un presoner dels camps de concentració Nazi, acompanyat del seu marit. La Pilar va començar d’una manera molt original, va començar a citar tots els presoners de la comarca d’Osona que van anar als camps de concentració, bon punt fet això ens va passar un documental molt ben aconseguit sobre els camps de concentració, explicava totes les accions que van fer els Nazis amb els jueus.
    Personalment va ser una xerrada interessant, em va encantar la manera d’explicar de la parella i el tema que explicaven , ho recoman-ho a totes les persones que li interesí el tema.

    Pere CN

    ResponElimina
  12. El divendres 6 de Febrer van venir ha l'escola els de l'associació Amical de Mathausen ha parlar-nos sobre com era la vida a un camp de concentració nazi. Van començar la xerrada veien un documental amb fotos i despres van parlar de com eran els dies a un camps de concentració nazi.
    La vida els camps de concentració no era una vida sinó una tortura.Feien experiments amb els que estaven al camp de concentració. Malgrat tot ni han que han sobreviscut del camp i avui em sentim histories d'aquells que van sobreviure i tenien imatges el cap de com els torturaven. El seu sentiment actualment es de rabia.

    Pau Solà

    ResponElimina