diumenge, 11 de gener del 2009

Aiguamolls

Escolteu i vegeu les imatges d'aquest poema de Ma Àngels Anglada, aquests versos diuen molt del seu amor per la terra i de la preocupació pel medi ambient. Ben actual.



DUES PLANES
Al Grup de Defensa dels Aiguamolls de l’Empordà

Envaireu aquest recer vivent
Que ja de lluny enyoren tantes ales?
No trobarà més l’aigua nodridora
I els verds amagatalls l’ocell del Nord?
Àlics rosats, amics coll-verds, Amén,
Amén, xic corriol i fredeluga,
Princesa acolorida de l’hivern.
Murs de ciments, deixalles, només pols
Seran els nius on bategà la vida.

Però quan haurà mort l’últim ocell
Lassat del vol, a frec d’aigua alterada,
Quan escates d’argent no tindrà el mar
No espereu respirar: ja, lentament,
L’home-botxí comença l’agonia.
Kiparíssia

17 comentaris:

  1. Crec que després d'haver treballat Mª Àngels Anglada i haver vist que procurava molt per la seva terra, llegir el poema m'ha fet adonar fins a quin punt s'estimava Catalunya i els seus paisatges. El fet que aquest poema estigui musicat vol dir que va arribar a agradar molt i que en aquell moment va tenir foça significat, sobretot pels que intentaven aturar la desaparició dels Aiguamolls de l'Empordà.

    Marta CC aSM

    ResponElimina
  2. Desprès d'analitzar "Els aiguamolls" de Maria Àngels Anglada a la classe crec que puc fer una breu crítica sobre aquest poema musicat. Penso que es perd gran part del significat del poema original perquè el cantant talla a mig les frases. Com que es tracta de versos diferents quan acaba un vers comença el següent amb una entonació diferent, així que probablament a vegades no saps d'on venen les paraules cantades. Tot i així, la melodia és bonica i dóna vida al poema.

    Marta Tañà Homs

    ResponElimina
  3. Després d'haver treballat el poema "Aiguamolls" haver treballt la vida de Ma àngels Anglada crec que aquesta persona estimava el món que l'envoltava com molt poca gent que hi havia en aquells temps a Catalunya amb aquella manera de pensar. Ens vol transmet Ma Àngels amb quest poema cantat que si continuem amb la mateixa manera de pensar que hi havia en aquell temps arribariem a un plantea ense ocells, aigua, boscos... i només hi haurien edificis pols, ciutats... A través d'aquest poema podriem aprendre molt de la bellesa interior d'aquest personatge important.

    Samah Moussaoui Oufrid aSM

    ResponElimina
  4. Desprès d'haver treballat l'autora MªÀngles Anglada, i veient que era una persona molt compromesa amb la seva terra i també defansora de la natura, podem veure que aquest poema ella manifesta la seva opinió, al que aquest cantant i hagi posat música, crec que és una bona idea, perquè podem veure que va ser un gran resso per la societat, crec que de la manera que el canta no és la millor, ja que l'antonació que posa a cada frase hauria de ser diferent, al fet que fa que comenssi cada vers amb una antonació diferent.

    CS aSM

    ResponElimina
  5. El fet d'haver treballat sobre Ma Àngels Anglada ha anat molt bé, ja que m'he adonat de una gran quantitat de coses sobre aquesta autora. Estava realment compromesa amb la seva terra, ja que feia classes de català clandestinament, i tenia molt bona relació amb tothom i sobretot amb el món de la música, com podem veure en aquest poema Els Aiguamolls que ha estat cantat.
    La cançó m'ha agradat bastant perquè tot el que diu el poema és cert i a més el fet que estigui cantada hi dóna un aire alegre encara que parli sobre coses negatives.

    Laia BS

    ResponElimina
  6. Després d'haver estudiat a fons la biografia d'aquesta autora Catalana i anal·litzat el poema "Els aiguamolls", podria afirmar del cert que aquesta autora va dedicar gran part de la seva vida, per no dir tota, a la millora del seu país i a la lluita per defensar el que de veritat estimava i els seus ideals. Si aquest poema va arribar a musicar-se, igual que molts dels altres que va arribar a escriure, és perquè de veritat, Maria Àngels Anglada, fou una autora amb un gran talent.





    Aina Planas Saborit aSM

    ResponElimina
  7. Després d’escoltar aquest poema musicat titulat “Aiguamolls”, podem dir que es un dels molts exemples en que aquesta autora vigatana, Ma Àngels Anglada, ens mostra un cop més el seu amor per la seva terra i de la seva preocupació en la desaparició dels Aiguamolls. I tot i que estic d’acord amb alguns companys meus que afirmen que aquest poema cantat perd significat si el comparem amb l’original, crec que tot i així , es manté l’essència: preservar els Aiguamolls de l’Empordà.

    LydiaMV

    ResponElimina
  8. Desprès d’escoltar el poema “Els Aiguamolls” de Ma. Àngels Anglada, puc dir que, a part de bonic, deixa ben clar que era una dona preocupada per al paisatge que ens envolta. Va fer servir els seus recursos com a escriptora per fer arribar a totes les persones un missatge ben clar: Si no actuem ràpid, parcs naturals com els aiguamolls de l’Empordà desapareixeran.
    A més, que la cançó estigui cantada, significa que el missatge va arribar a molta gent.

    Mireia FP aSM

    ResponElimina
  9. Al haver treballat la biografia de l’Autora d’aquest poema “els aiguamolls” hem pogut saber el perquè d’escriure’l.
    Era una dona compromesa i que s’estimava tot lo seu, la seva llengua, la seva terra… per això vol defensar els aiguamolls, perquè va ser la terra que la va acollir i que es va fer seva amb el pas dels anys.
    Personalment, crec com Ma. Àngels, que els aiguamolls no poden ser malmesos per fer-ne edificis ni per coses d’aquest estil, sinó que s’han de conservar perquè s’hi pugui refugiar tota la fauna que vulgui.
    Aquest poema musicat és una bonica versió del poema original i a més al fer-ne la melodia segurament arriba més directament als oients que no pas si haguessin de llegir un poema.



    Núria JC aSM

    ResponElimina
  10. Després de treballar a classe el poema "Aiguamolls" escrit per MªÀngels Anglada i d'Abadal, podem veure que era una autora molt compromesa amb la seva terra i que prenia molt interès en preservar el medi ambient.
    Escoltant aquest poema musicat dels aiguamolls de l'Empordà, podem comprovar que el sentiment i el significat que l'autora transmet en el poema no musicat, no es rep en gran part del poema cantat degut a l'entonació que el cantant dóna al poema. Crec que hauria de ser cantat amb un to seriós i malenconiós ja que parla sobre un fet trascendent i, a més a més, no hauria de pausar frases que necessiten continuïtat perquè en canvia el sentit.
    De totes maneres, el fet que estigui musicat penso que fa que la tristor que pot transmetre un tema com aquest, disminueixi i agradi molt.

    Elena Canal Garcia

    ResponElimina
  11. Després d'haver escoltat la cançó del poema de Maria Àngels Anglada titulat "Els Aiguamolls" es confirma una altre vegada el seu amor per Catalunya i la terra, en aquest cas de l'Empordà.
    La cançó no m'ha acabat de convèncer i prefereixo que el poema no sigui cantat sino llegit.

    Àlex AO

    ResponElimina
  12. Sabem i podem afirmar que Mª Àngels Anglada i d'Abadal era una persona que li importava molt la terra i la seva naturalesa. Per això va escriure el poema "Aiguamolls", fent veure als lectors i oients la importància de l’existència d’aquest parc. Com la resta d’alumnes que han comentat el poema, també estic d’acord en que el fet de que l’hagin musicat, per al meu gust, no m’agrada gaire com ho han fet, però sí penso, que per haver arribat a aquest punt, en aquells anys devia ser un fet molt característic. Amb aquest recurs, anys després, l’autora va aconseguir que els Aiguamolls de l'Empordà no desapareixéssin.

    PO aSM

    ResponElimina
  13. Treballant mitjançant varis aspectes la poeta Ma Àngels Anglada, una dona que ens toca molt d'aprop geogràficament, hem pogut descobrir grans facetes i qualitats que té com a persona. Una d'elles que hem pogut comprovar en multiples ocasions és la de l'implicació personal, una vegada més amb aquest poema titulat "Aiguamolls" es percep l'estimació que té cap a la seva terra i a la natura en general. Concretament, aquest enllaç que ens has penjat al blog crec que les il·lustracions i la melodia estàn acertades, però que el poema sonaria més bé llegit que no així cantat, però tot i així no està malament.

    Núria PA

    ResponElimina
  14. Desprès de treballa Ma Àngels Anglada a classe i desprès de escoltar aquest poema si que es veritat que estimava molt la seva terra i que hi tenia un gran afecte a Catalunya i a la seva gent.
    Des del meu punt de vista crec que el poema haguès set millo llegit que no pas cantat. Tot així es un poema que diu molt de la seva manera de ser i de la gran persona que era.

    ResponElimina
  15. Amb aquest poema m'he adonat que Mª Àngels Anglada estimava la seva terra i estava molt compromesa amb el seu entorn, ja que aquest tema dels Aiguamolls la tocava de ben a prop. Segurament el poema va ajudar a conscienciar a la gent de la importància que tenen els espais naturals.
    A mi, personalment, m'agrada més el poema llegit que no pas cantat.

    Aina EA

    ResponElimina
  16. L'escriptora catalana Mª Àngels Anglada, va escriure el poema "aiguamolls", on es demostra l'interès per la seva terra i el medi ambient en general.
    personalment, crec que la melodia que acompanya el poema, es molt encertada i les imatges són molt adients. Però tot i així, trobo que quedaria més be que la lletra del poema no es cantés, si no que es recités.

    Laura Pujols ASM

    ResponElimina
  17. El poema dels "Aiguamolls" escrit per l'autora vigatana és un molt bon exemple del seu gran talent i de la seva estimada Terra i medi ambient: Catalunya .
    Pel que fa la canço; està força bé pero m'agrada més llegit normal, crec que dona el poema serietat i elegància.

    Pere Casanova ASM

    ResponElimina