diumenge, 25 de novembre del 2018

Edip i Medea, "dos clàssics?"

A partir d'aquest vídeo de betevé intenta respondre les qüestions següents:
  • Per què encara ens interpel·la una obra com Edip, rei ?
  • Quina simbologia adquireix l'acció tràgica d'Edip d'arrancar-se els ulls?
  • Per què Júlio Manrique diu que aquesta obra és com una pel·lícula d'Alfred Hitchcock?
  • Medea d'Eurípides és una altra tragèdia que ha estat als escenaris de Barcelona aquest any. Però, qui era Medea ?
  • Què et sembla que tenen en comú i de diferent Medea i Edip?
  • La tragèdia de Medea està relacionada directament amb Jàson, llegeix les aventures d'aquest personatge, aquí 



Aquí tenim un trailer de l'obra Medea al "Teatre Lliure" 

 

  •  Escolteu la roda de premsa on l'actriu Emma Vilarasau ens parla de Medea. Anoteu què representa Medea, què hi ha darrere aquest personatge, quins sentiments, quines emocions es desprenen de la seva experiència de dona rebutjada, sense passat i sense futur.

8 comentaris:

  1. El que tenen en comú els dos personatges és la desesperació que els porta a actuar de la manera que actuen. El que els diferència és la pèrdua de la racionalitat de Medea, com la ràbia i l’ira s’apodera d’ella.

    ResponElimina
  2. Edip i Medea són dos clàssics grecs que tenen punts en comú i d’altres de diferents.Tots dos, tant Edip com Medea son castigats, Edip físicament i Medea emocionalment però tots dos s’equivoquen amb els seus actes, Edip matant al seu pare i Medea matant als seus fills i a la princesa.

    ResponElimina
  3. Jo crec que Medea i Edip tenen en comú el fet que van matar a una/unes persones estimades: Edip al seu pare biològic Laios i Medea als seus fills. Crec que també tenen en comú el fet que van ser abandonats, Edip va ser abandonat per Laios i Medea per Jàson (el seu home). En canvi, penso que el motiu pel qual maten és molt diferent, ja que Medea mata els seus fills perquè Jàson no vol que es quedin amb ell i com que no li queda ni passat ni futur (no sap on anar) els acaba matant, si s’haguessin quedat amb Jàson, haurien tingut futur. En canvi Edip mata el seu pare sense saber que és ell, ja que creia que no sabia que era adoptat.

    ResponElimina
  4. Lucía Muñoz

    Les semblançes són que tots dos van ser abandonats, Medea pel seu marit i Èdip pel seu pare, Laios i que tots dos van matar a algú, ella als seus fills i Èdip al seu pare.

    Les diferències són que van matar per causes diferents, Medea perquè com que es veien sense res, sense passat ni futur, va creure convenient matar als fills i l’Èdip el va matar pensant-se que no era el seu pare.

    ResponElimina
  5. Carla Ollich:

    Les semblances dels dos són; que Medea va estar abandonada pel seu marit i Èdip pel seu pare biològic Laios. I també que els dos van matar, Medea els fills i Èdip al pare biològic.

    Diferències: van matar per causes diferents, la Medea perquè el marit la va abandonar amb els seus fills i va matar-los ja que creia que era la millor opció.
    L’Èdip, perquè va matar el seu pare biològic pensant-se que era una persona normal.

    ResponElimina
  6. Tant Èdip com Medea es qüestionen la seva figura i persona, són uns desconeguts per ells mateixos, volen saber qui són, d’on són i cap a on van. Totes dues, són històries tràgiques i amb personatges familiars, al ser molt propers fa que ens sentim interpel·lats. Sorgeixen emocions al mateix espectador, produeixen catarsi (primera de les finalitats del teatre grec). La figura principal en l'obra de Medea és una dona i en la d'Èdip és un home.
    Un s'autolesiona físicament i l'altre s'autolesiona emocionalment, en el moment en que es donen comte del que han fet. El sentiment de culpa: un per no veure-ho abans i l'altre per les seves accions.

    David Evans i Anna Morató

    ResponElimina
  7. Èdip Rei i Medea són dues tragèdies gregues que expliquen el sofriment dels dos personatges principals. Tan Èdip com Medea viuran un engany o traïció. Èdip fuig del seu destí però al final s'hi acaba trobant, matant el seu pare i casant-se amb la seva mare. Pel que fa a Medea, ella viu la traïció amb molta ira i acaba matant a la promesa del seu marit i als seus propis fills. Això sí, tant l'un com l'altre acaben desesperats pels actes que han protagonitzat.

    ResponElimina
  8. Medea és una dona que se sent profundament traïda i té un gran desig de venjança que la consumeix, per això mata a la nova esposa del seu home i als seus fills; mentre que Èdip és només un home que se sent molt frustrat amb si mateix i es culpa a si mateix per haver matat al seu veritable pare (sense ell saber qui era aquell home) i casar-se amb la seva mare (sense saber que aquella dona era veritablement la seva mare) i al assebentar-se de la situació s'arrenca els ulls per haver estat tant cec davant la veritat. Les dues obres s'assemblen amb el fet de que les dues són tragèdies gregues, i com a tal les dues tenen un final tràgic. Es diferencien en el rerefons i el perquè de les accions dels protagonistes de cada obra, és a dir: Medea matar als seus fills (per venjança) i Èdip arrencar-se els ulls (per no haver estat capaç de veure la veritat).

    ResponElimina