dimecres, 13 de gener del 2016

UN CEL DE PLOM. NEUS CATALÀ

El dia 12 de febrer

  Anirem a veure l'obra Neus Català, Un cel de plom serà perfecta perquè al tercer trimestre llegirem el Violí d'Auschwitz de Ma Àngels Anglada i tindrem més referents per entrendre i copsar el valor d'aquesta literatura producte d'una experiència vital.
  Neus Català, Un cel de plom és una peça teatral basada en l'obra de l'autora que dóna nom al llibre. A l'enllaç que us deixo més avall hi teniu la informació tècnica i la sinopsi.
A la posada en escena d'aquesta obra, la força de la paraula és clau, caldrà estar atents al missatge que hi ha darrere una experiència tan dura com la que va viure l'autora.

  En farem un petit text d'opinió per saber quina impressió us ha fet la posada en escena i el missatge final de l'obra. El podeu penjar a Comentaris d'aquest mateix post.


Visualitzeu el petit vídeo que acompanya la sinopsi i la fitxa tècnica de l'obra per tenir una idea més precisa del que anem a veure.
Moltes gràcies,
http://www.salamuntaner.com/node/34

41 comentaris:

  1. Més que paraules, excel.lent actuació. Final de l'obra. Silenci a la sala. Alumnes de 4rt d'ESO i 1rs de Bat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que aquella obra va ser molt interessant. Personalment m’agrada molt el tema del que va parlar i veure que una persona va sobreviure a totes les tortures que va suportar fa reflexionar. Apart d’això, trobo que l’actriu Mercè Arànega va actuar d'una manera que realment transmetia empatia cap al públic. També cal afegir que per l’actriu, representar aquesta obra, no li ha de resultar gens fàcil, ja que surt sola i ha d’explicar una llarga i impactant història. Una altra cosa que em va agradar va ser l’aspecte de l’escenografia, ja que era negre i només es veia a l’actriu, cosa que va fer que el públic, sentíssim els una foscor i tristor interna per tot el que va viure Neus Català i la resta de dones que van haver de passar per aquells moments.

      Joana Aranda
      4rtC

      Elimina
  2. Penso que l'obra és molt interessant. El contingut i la història de la protagonista és molt impactant i fa reflexionar molt. A més a més penso que l'escenografia és molt encertada i aconsegueix que l'obra impressioni encara més. L'actriu, Mercè Arànega, ha interpretat molt bé el paper i tot hi que he trobat que en alguns moments li faltava força, en altres ha aconseguit posar-me la pell de gallina. M'ha agradat molt.

    Olímpia S.

    ResponElimina
  3. Neus Català, un cel de plom, ha estat una obra que m'ha impactat molt. Havia llegit ja 'El niño con el pijama de rayas'', però sense cap dubte, aquesta m'ha agradat més. El que més m'ha sorprès, ha estat el viatge que havien de fer els jueus per arribar fins els camps de concentració. La Mercè Arànega ha brodat el paper hi ho ha explicat tot a la perfecció. Només falta una mica d'acció a l'escenari ja que en alguns moments s'ha fet una mica monòton. Sense cap dubte recomano l'obra i un deu per l'actora.

    Quim Salarich
    4rt B
    Sant Miquel dels Sants

    ResponElimina
  4. M'ha impressionat molt la posada en escena de l'obra. Admiro a l'actiu que ha fet aquest llarg monòleg, m'ha agradat l'escenografia, com Mercè Arànega s'ha posat a la pell de la Neus Català en els moments tant durs de la seva vida.
    El so de l'obra de teatre ha sigut impressionant. L'actriu ha posat diferents matissos de veu que han permès entendre més l'obra i ha aconseguit tirar el mur que hi ha entre l'espectador i ella.
    Recordo una gran frase que ha dit del seu monòleg "Jo vaig sortir del camp d'extermini, però el camp no ha sortit de mi".


    PAULA RIERA I CASTELLS, 4rt A SO

    ResponElimina
  5. He trobat aquesta obra molt interessant, ja que a part d'informar-nos sobre el dia dia d'aquells temps tant durs i explicar-nos les vivències, l'actriu, Mercè Arànega, ha sàpigut plasmar molt bé els sentiments de la Neus Català i ficar-se a la seva pell. M'ha impactat molt, perquè no m'havia imaginat tant totes aquestes tortures que feien i crec que tothom hauria d'estar conscienciat sobre tots els inferns que hi ha al món. L'escena l'he trobat molt bona ja que era simple, però així tot es concentrava en la seva veu.

    Helena Ordeig, 4rtB

    ResponElimina
  6. Ha set un monòleg molt interessant i molt intens en el qual l'actriu, amb la seva potència de veu et feia semblar que tu estiguessis vivint allò que explicava.

    Aina Casellas
    4rt A

    ResponElimina
  7. Aquesta obra ha set diferent a les anteriors que havia vist, ja que no tenia molta decoració ni molts personatges però de la manera que ho explicava i el so de fons m'ha impactat bastant. El moment que més m'ha xocat ha set quan ha començat a dir els noms de les dones que hi havia al camp de concentració. M'ha semblat una obra molt interessant.


    Berta Morcillo
    4t ESO A

    ResponElimina
  8. Xafat, així és com et quedes després de veure "un cel de plom". Una gran posada en escena i una meravellosa interpretació per part de Mercè Arànega. No és només la història el que et deixa impresionat, la manera d'interpretar-la, els sons de fons i el realisme de l'obra fan que agradi, enganxat mentre durava i meravellat en acabar-la així és com he quedat jo.

    Edgar Blanco
    4rt A

    ResponElimina
  9. Després d'haver vist el monòleg de Mercè Arànega, puc assegurar que no és necessari que una obra estigui plena de grans actuacions per fer-te posar la pell de gallina. Ha estat una obra molt familiar, Dic això perquè donava la sensació d'estar a soles amb l'actriu. El gran do que té amb la paraula fa que realment sentis el que diu i et causi un gran impacte.

    Oriol Palomeque

    ResponElimina
  10. Ha sigut una obra interessant, tot i que no hi ha hagut molt teatre. Era una senyora explicant la història de Neus Català en el temps nazi. M’ha semblat molt interessant, però hi havia moments que se’m feia una mica pesat perquè no hi havia molta actuació.4t

    ResponElimina
  11. Crec que ha sigut un monòleg molt interessant per part de la actriu Mercè Arànega que ha sabut transmetre molt be les emocions al públic. També m'ha semblat interessant la vida de Neus Català ja que sabia poc d'ella i aquesta obra m'ha fet coneixer la seva història més a fons i il·lustrar la vida de les dones espanyoles reportades.

    ResponElimina
  12. Personalment, m'ha agradat molt l'obra. Ha sigut totalment diferent a l'estil d'obra que estàvem acostumats a veure, i m'ha sorprès gratament. També m'agradaria destacar el gran paper de l'actora, és una obra que la recomanaria a tots aquells que estiguin interessats sobre el tema.
    Aida Mas

    ResponElimina
  13. L'obra que vam a veure és molt interesant, la Mercè Arànega ens va presentar la vida d'una neus català en primera persona. Durant el temps que ella va explicar, moltes vegades va plorar, creía que és perque la vida de les neus catalans és peligros. La part que m'agrada més és on li va dir que després de sortir al camp tenía malson, els seus fills i el seu marit(Felip) li preocupan molt. És una història trista, hi ha vegades que fa plorar als públics. Però em va agradar molt.

    Yiwen Zhang
    4rt B ESO

    ResponElimina
  14. Ha estat una obra que em donaria molt per comentar, però per fer-me breu hi ha una paraula que m'ha vingut al cap durant l'obra. IMPACTANT. Crec que la actriu ho ha fet tan bé que ha captat molt l'atenció i el fet de l'ajuda dels sorolls i el projectat ha acabat de fer perfecte l'obra.

    BERTA TORRAS I FEBRER 4rt A

    ResponElimina
  15. Pell de gallina és tot el que pot resumir l'obra actuada per Mercè Arànega. M'ha fet sentir com si ho estigues vivint jo mateixa, i fins i tot m'ha arribat a fer sentir els propis dolors que descrivia. Ho sentia ella, i ho sentia jo. Ha sigut com tornar a reviure aquells moments tràgics.
    Mireia Pena 4rt A

    ResponElimina
  16. La mescla entre la gran posada en escena, la crua història i la força de l'obra, m'ha provocat un encongiment al cor, he sentit un dolor punyent que s'estenia i que m'ha deixat un regust amarg a la gola. Fàcil, entenedora i amb un missatge humanitari que dóna a la reflexió. Molt recomanada.
    Eulàlia V. 4rtA

    ResponElimina
  17. L'obra que hem vist m'ha semblat estupenda! Les paraules i les ganes que la protagonista ha posat ha sigut molt encertada. Ens ha fet conèixer un temps del passat en que havia estat molt important.
    Mariona Sala

    ResponElimina
  18. A mi m’obra que hem anat a veure m’ha semblat realment interessant, perquè crec que ha explicat la vida de la Neus Català d’una manera que no es fes pesada, ja que representava les seves vivències d’una manera que fos interessant. L’única cosa que canviaria de l’obra és que m’hagués agradat que hi haguessin més actors.
    Joel Prat

    ResponElimina
  19. A mi m'ha agradat l'actriu com explicava les coses com ho feia sentir al públic, els sorolls estaven bé. La història era emocionant. La part que més m'ha impactat era la de que els nens jugaven amb els carros dels morts, que no tenien més amb què jugar.

    4rt A Narcís Rotllant

    ResponElimina
  20. Sincerament crec que aquesta obra és una obra molt treballada i de contingut molt ampli, que m'ha aportat moltes coses noves sobre el tema del nacisme. El que m'ha cridat més l'atenció ha sigut com Mercè Arànega ha interpretat tant bé el monòleg ja que et feia sentir dins de la història.
    QUIM PUIGDESENS 4RT ESO A

    ResponElimina
  21. L'obra ha estat molt ben elaborada, i l'actriu (Mercè Arànega), crec que ha aconseguit captar l'atenció de la majoria del públic, ha aconseguit que la història semblés que estigués en el present, i això és bastant difícil. no s'ha fet gens pesat.

    Raquel Solanich

    ResponElimina
  22. A mi m’ha agradat molt, ja que primerament, l’actriu ho ha fet molt bé i sentia molt tot el que deia, però també perquè m’agrada i m’interessa molt tot aquest tema dels camps de concentració. Trobo molt fort també, que tot el què Mercè Aràngena ha explicat sigui real i que hi hagi persones que ho visquessin.

    Maria Riera
    4rtB

    ResponElimina
  23. M'ha agradat molt aquesta obra ja que tocava un tema el qual cap de nosaltres ha viscut, i del que tot i així, sempre hem sentit a parlar. M'ha sorprès molt la capacitat que ha tingut l'actriu, de donar una entonció tant real com per emocionar al públic.

    Emma Griera.

    ResponElimina
  24. Una gran obra, i cent per cent recomanable, amb una magnífica actuació de l'actriu Mercè Arànega, la qual fa que l'obra sigui molt més impactant del que ja és per si solà i arribi d'una manera molt propera al públic.

    Laia Foz
    4rt ESO A

    ResponElimina
  25. Una obra molt emocionant i impactant que ens permet fer-nos una molt bona idea de la vida dura i cruel que desgraciadament van viure moltes persones. La interpretació de l’actora, Mercè Arànega, i l’encertada escenografia i audiovisuals permeten que l’espectador s’agafi fort a la cadira en tot moment i no baixi del tren que ens porta a fer un viatge en la vida de Neus Català.

    Joel Juvany

    ResponElimina
  26. Una gran obra que amb un sol monòleg interpretat per Mercè Arànega transmet un gran quantitat de sentiments i emocions que t’introdueixen i et fan viure aquells moments que va viure Neus Català als camps de concentració.
    Laura Alboquers
    4tC

    ResponElimina
  27. Personalment em va agradar molt i va ser molt interessant l´obra titulada Un cel de Plom interpretada per Mercè Arànega, explicant la vida de Neus Català, una dona catalana que va ser enviada a un camp de concentració nazi. Tot i que per nosaltres ens pot semblar un tema molt llunyà en realitat és més proper del que ens pensem.

    ResponElimina
  28. L'obra és increïble, trobo que tal i com la interpreta Mercè Arànega és molt impactant ja que es posa a la pell de Neus Català com si hagués sigut ella mateixa qui ho hagués viscut. La història que explica està basada en fets reals tot i que sembla impossible ja que Neus Català ha passat una vida molt dura.

    Pau Coll
    4rt ESO C

    ResponElimina
  29. Trobo que aquesta obra ha sigut molt interessant per tot el que és informació de la guerra i el que les dones patien en els camps de concentració. Crec que la Mercè Arànega ha fet una magnifica actuació, mostrant exactament cada un dels sentiments que la protagonista Neus Català devia sentir en aquell moment.

    Mireia Cortés
    4rt-C

    ResponElimina
  30. Gran obra de teatre on s’explica part de la vida de Neus Català, on gracies a la interpretació de l’actriu Mercè Arànega et senties com si formessis part de la història. Crec també que els sentiments que va patir Neus Català (dona la qual era imitada) són molt difícils de comprendre, per les persones de la nostra societat.

    Martí Nogué 4t C

    ResponElimina
  31. En aquesta obra hem pogut apreciar com n’era el patiment d’algú que estava en contra de les ideologies d’aquella època. Gràcies Mercè Arànega hem viscut de tu a tu el sentiment que podia arribar a tenir una d’aquelles persones ja que la gran interpretació de part seva ens ha fet viure aquesta experiència en la nostra pell.

    Arnau Sala
    4rt ESO C

    ResponElimina
  32. La interpretació de Mercè Aràgana penso que ha estat bona, tot i que l'obra no m'hagi agradat, penso que és una bona obra, expressant la tristesa i el dolor que patia Neus Català durant la seva estada als camps dels nazis.

    Miquel Blanco

    ResponElimina
  33. He trobat molt interessant aquesta obra "Un cel de Plom", perquè Mercè Arànega interpretava molt bé Neus Català, que havia estat en un camp de concentració. Crec que s'hauria de continuar presentant aquesta obra un altre any perquè crec que es molt important veure com la gent era tractada i també per veure la limitació que tenien per fer les coses.

    Adrià Puntí Sors
    4rtC

    ResponElimina
  34. Una gran i treballada obra, ja que l'actriu Mercè Arànega amb la seva magnífica actuació ha pogut tocar-nos els sentiments. Mostrant els durs i terribles temps d’aquella època. M’ha impactat molt l’entonació que feia servir perquè ha arribat a emocionar realment tot el públic.

    Laia de Salsas Vilà.
    4rt ESO C

    ResponElimina
  35. Ha sigut una apassionada obra de teatre el qual l'actriu Mercè Arànega, amb el seu potent i clar to de veu, et feia posar-se en la dura situació de Neus Català. Recomano veure aquesta obra ja que t'informa a la perfecció de com actuava i com eren tractats la gent d'abans i com ella va suportar la dura pressió que portava esstar en aquell infern.

    Adrià Puigdomènech Puig
    4rt C ESO

    ResponElimina
  36. Terrorífica, viva, commovedora. Mercè Arànega, posant-se a la pell de Neus Català, interpreta un monòleg emocionant i autèntic que gira al voltant de la vida d’una dona, símbol de la lluita contra el feixisme, que va passar per l’horror dels camps de concentració nazis. L’obra transmet al públic la realitat inquietant de la seva història i et permet sentir cada batec de la Neus. T’impregna del seu esperit de lluita.
    Arnau Espona.

    ResponElimina
  37. Una estupenda obra, on el major mèrit es per l'actriu, Mercè Arànega, que no només a captat la major atenció del públic, sinó que amb el sentiment, gestos i entoncació... Feia que la història de Neus català estigues dintre seu. Jo ho recomanaria a tothom, ja que a part de donar informació, de com era la vida d'alguns refugiats/ades, també ens ensenya com les persones gracies a la força de voluntat, poden fer un gir de 180º a la seva vida i intentar tornar a viure, per molt malament la vaigi la vida.
    Alba ribé 4rt ESO C

    ResponElimina
  38. Obra interessant, on ens mostra la història de Neus Català, comunista que va acabar en un camp de concentració nazi durant la segona guerra mundial, cal destacar que l’actiu ha fet una molt bona interpretació.

    Arnau Moreno
    4tSOc

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'ha agradat molt aquesta obra sobretot per la excel·lent interpretació de Mercè Arànega, m'ha fet sentir com si jo fos també una refugiada, ho he viscut completament. Hi ha hagut moments molt impactants sem ha posat la pell de gallina vàries vegades. Sense dubte la recomanaria a tothom és molt interessant, val la pena.

      Clàudia Puigvendrelló
      4rtA

      Elimina
  39. Penso que ha estat una gran obra perquè l’actriu, Mercè Arànega, s’ha convertit en la Neus Català i ha transmès l’horror del nazisme d’una manera molt entenedora. Els sons, la il·luminació i algunes imatges han acompanyat el monòleg (que per si sol ja era fantàstic) i l’han ajudat a no deixar a ningú indiferent.

    Clara Sayós Crosas
    4t A

    ResponElimina