divendres, 16 de gener del 2015

Ausiàs March, un poeta veraç


Ausiàs March, poeta veraç, poeta moral
"— Què fa d'Ausiàs March un poeta extraordinari?
"— La seva capacitat de dir la veritat. La capacitat extraordinària d'expressió. La seva llengua és extraordinària i, a més de dir la veritat, sap  que fa por. Per tant, això que he observat suara, el salt d'una paraula que sembla innòcua a la realitat del cardar, la gent no el fa. Aquest  salt fa por. Ausiàs March ha estat molt mal llegit. Això de veure que comença essent un petit idiota més o menys cretí —en la concepció  de l'amor angèlic i bestial—, i tot el cicle d'Ausiàs March vist com a totalitat, això no s'ha vist, no es veu, no té relleu dins el que s'escriu  d'ell. Fixi's, un home com Joan Fuster se n'havia d'haver adonat i no recordo que en digués res. I ningú no llegeix Ausiàs March. En això,  hi insisteixo. Aquesta veritat que diu Ausiàs March no interessa ningú. Els professionals de l'estudi de la literatura no se n'adonen. Ells  van fent la seva feineta... La gent hauria d'anar amb Ausiàs March sota el braç. Això de donar la veritat, als savis, no els interessa.  Llegeixen la paraula "delit" i no veuen que ha de ser la rebolcada, com diuen els de TV3." (Joan Ferraté entrevistat per Lluís Bonada)
  
"Ausias March és un gran poeta que amb tota valentia es posa els més greus problemes que poden sotjar els homes, mai no amaga ni dissimula les seves febleses, els seus errors, la seva follia amorosa, i prescindeix d'un fals pudor que podria cobrir les seves misèries humanes." Parlant del cant espiritual, diu Riquer: "Els ascetes i els místics de vegades expressen idees semblants" "Tot lector modern que s'acosta a les poesies d'Ausias March es troba sorprès pel to sentenciós, doctrinal i moral que constantment apareix en llurs versos, fins i tot en moltes d'aquelles cançons que són essencialment amororses, en els cants de Mort i en algunes estrofes de l'Espiritual."  (Riquer, p. 535 i 540).
  
"Uns tres quarts de les poesies es refereixen a l'amor [...]No obstant, mirant l'obra de March en conjunt, hom està temptat de considerar-la poesia moral, més que poesia amorosa." (Terry).
 
 

La mort del poeta 
Mor a València el 3 de març de 1459. No tingué fills de les esposes però sí d’altres dones; cinc en total, un dels quals d’una esclava seva. Segons diu Joan Ferraté “Sembla que va cardar tota la vida molt bé” (Joan Ferraté entrevistat per Lluís Bonada: "Era un salvatge i un insolent", El Temps, núm. 645 (octubre 1996). El que caracteritza el poeta és la seva sinceritat, la capacitat de dir la veritat. Va escriure, en total, 128 poemes, més de 10.000 versos, que deixà en manuscrit a la seva mort i que no foren publicats en llibre fins prop d’un segle més tard. 
 www.mallorcaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada