divendres, 13 de març de 2009

EL 9NOU amb l'homenatge a Ma Àngels Anglasda

El bisetmanari comarcal d'Osona
ENS ANIRÀ POSANT AL CORRENT DE TOTES LES ACTIVITATS

Aquesta setmana el 9Nou de divendres ens diu:

"Sota el títol de “Festa i lletres”, bona part d’aquestes activitats les impulsa una comissió cívica creada per veïns del carrer de la Riera i el barri del Seminari Vell, on va néixer Maria Àngels Anglada, a la casa Fontcoberta. “El barri és present en la seva obra, des del jardí on va començar a escriure”, explica Mercè Pietx, que ha estat l’ànima de la comissió. Des del propòsit inicial de “fer alguna activitat perquè tots els veïns la coneguessin”, s’ha passat a una programació completa, els mesos de març i abril. Una programació que s’ha volgut fer “rigorosa, des del punt de vista literari” i “lúdica, per apropar a tothom una figura que ja és prou humana”, diu Mercè Pietx.

Després d’una conferència inicial, el dia 9 de març, la setmana del 16 al 22 d’aquest mes es dedica a la gent gran, amb un itinerari pels llocs de Vic presents en l’obra d’Anglada i un col·loqui amb coetanis de l’escriptora. Després els protagonistes seran els joves, la setmana del 23 al 29, a partir de la lectura d’El violí d’Auschwitz que hauran fet els alumnes de 3r d’ESO. El dia 3 d’abril, el barri del Seminari Vell serà escenari d’una roda de contes de Maria Àngels Anglada, amb la participació de les escoles de Primària de la ciutat.

Els actes centrals tindran lloc la setmana de Sant Jordi. El 18 d’abril, es presentarà una guia literària del Vic angladià, una proposta de la Càtedra Maria Àngels Anglada de la Universitat de Girona en què també hi col·labora l’Ajuntament. La presentació anirà acompanyada d’una lectura dramatitzada de textos. El 20 d’abril, la Càtedra Maria Àngels Anglada i la Universitat de Vic organitzen una jornada acadèmica, i els dies 23 i 24 d’abril es tancaran els actes de “Festa i lletres”, amb una conferència i una altra lectura.

Les propostes fetes des del barri compten amb el suport de l’Ajuntament, que ha programat altres activitats “per completar la programació”. Entre aquestes, destaca la cantata escolar que interpreten cada dos anys els alumnes de les escoles de Vic, i que aquest 2009 serà Les veus misterioses, amb textos de Maria Àngels Anglada i música de Josep Baucells. L’acte tindrà lloc al mes de maig.

Pel juliol, s’ha programat l’estrena d’una obra musical, a partir d’un text de Maria Àngels Anglada (El bosc de vidre. Un conte d’en Bernat), en la qual intervindran l’Escola de Música, l’Institut del Teatre i l’Escola Casa Masferrer, de manera semblant a la producció d’Orpheo de Monteverdi que es va estrenar l’any passat.

UN LLIBRE RECOLLIRÀ ARTICLES DE PREMSA, PUBLICATS SOBRETOT A EL 9 NOU

Eumo Editorial té prevista la publicació, aquesta primavera, d’un llibre que recollirà part dels articles publicats per Maria Àngels Anglada a la premsa escrita. Aquesta és una de les vessants menys conegudes de l’obra de l’escriptora, però no de les menys importants. Maria Àngels Anglada la va conrear amb assiduïtat al llarg de tota la seva carrera, i només a EL 9 NOU va arribar a publicar un total de 374 articles. Eusebi Ayensa i Francesc Foguet –autor de la biografia Maria Àngels Anglada, passió per la memòria– són els encarregats de fer una tria d’entre tots els articles. El volum portarà el títol de 'Compromís de poeta'. / JORDI VILARRODÀ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada