dimarts, 5 de juny del 2018

Biblioteques al front al discurs de Quim Monzó

Aprofitem l'actualitat tot caçant-la al vol com vàrem fer el mateix matí que es va donar a conèixer  que Quim Monzó  havia obtingut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.https://silviacaballeria.blogspot.com/2018/03/quim-monzo-premi-dhonor-de-les-lletres.html 

 Ahir, es va celebrar la cerimònia oficial i en les seves paraules d'agraiment va fer referència al bibliobús i a les biblioteques al front.

Aquí teniu el fragment extret de la Vanguàrdia d'avui:
Ara farem un flaixbac. Quan anava a aquell bibliobús aparcat al bell mig de la plaça de Sants no sabia que la idea de crear-ne havia nascut amb la Mancomunitat. Tampoc no sabia que va ser la Generalitat de l’època republicana qui els va consolidar. Ni que l’últim viatge que va fer un d’aquests bibliobusos (el que subministrava llibres al front de guerra) va tenir lloc el 23 de gener del 1939, quan les tropes de Franco estaven a punt d’entrar a Barcelona. Dins del bibliobús hi anaven Mercè Rodoreda, Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols. Cap a l’exili. Que, per comptes de proveir de llibres els ciutadans, un bibliobús servís per portar escriptors a l’exili és un retrat nítid del que ha viscut el país al llarg de la història, i del que viu encara ara. Tant de bo mai més s’hagi de fer servir un bibliobús perquè les persones (siguin escriptors o no) puguin fugir de la injustícia, l’opressió i la tirania”, va acabar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada