dijous, 29 de maig del 2025

Discurs de comiat als alumnes de 2n de batxillerat 2025

 Cada curs, un departament pedagògic de l'escola s'encarrega de preparar un discurs per al comiat dels alumnes de 2n de batxillerat. Aquest any, ha estat el departament de filologia que, amb molta il·lusió, ha dedicat aquestes paraules als alumnes i a les seves famílies: 

* Aquí el teniu, en format text, espero que us agradi:  DISCURS COMIAT 

* I aquí en format podcast:

dimecres, 28 de maig del 2025

Última classe a Batxillerat, comença el compte enrere per a la jubilació


Avui he fet l'última classe, comença el compte enrere, exàmens, reunions, comiats, notes, avaluacions, ... tot serà molt vertiginós. Gràcies per aquest moment!

dilluns, 19 de maig del 2025

El peix Nicolau i la literatura de la transformació

El tema de la transformació a la Literatura 

La transformació és una metàfora del canvi vital, intern o social: 
 En Kafka, és el símbol d’una vida que ha perdut sentit: la transformació és inexplicable, angoixant i irreversible. 
 En la literatura clàssica i renaixentista, representa el pas a un altre estat d’ésser, sovint amb un component religiós o estètic. 
 En la literatura popular, és una eina de justícia o d’equilibri moral dins un univers clarament estructurat.

1. Rondallari català i universal 
 1.1 El mirallet de la serp 
El mirallet de la serp Una vegada era un pare que tenia tres filles, i va haver d’anar a bateig, i els va dir: —¿Què voleu que us porti? La més gran va dir: —Un vestit. La mitjana: —Unes arracades. I la més petita: —Una rosa. Se’n va anar i va comprar el vestit i les arracades, però es va descuidar la rosa. Passa per un jardí i va pensar: —Per una rosa no em diran res. Hi entra i cull la més bonica que va veure. Encara no la va haver collida, li surt una serp; diu: —¿Per a qui és, aquesta rosa? Diu: —Per a la meva noia petita, que me l’ha encomanada. Diu: —Si no em portes la noia, et prendré la rosa i te’n recordaràs. El pare, si us plau o per força, li va haver de portar la noia, i quan la serp la va tenir li va demanar per casar-se amb ella. La noia, que no, que no s’hi volia casar; però la serp tant va perfidiar, que a l’últim li va dir que sí. La noia li va demanar que la deixés anar a casa seva a despedir-se, i la serp li va dir que ja hi podia anar, però que no trigués gaire. Li va dar un mirallet; diu: —Té, quan vulguis saber lo que faig, mira el mirallet. Se’n va i entre unes coses i unes altres hi va estar una setmana, sense recordar-se de mirar el mirallet, que ni sabia on era; però el va trobar, va mirar i va veure que la serp s’acabava de morir. Corrents se n’hi torna, i la serp li va dir: —Si no ens casem de seguida, jo em moriré. I es van casar llavores; i es va girar la noia i veu que la serp era un príncep, i van viure feliços. P. Bertran i Bros, El rondallari català (p. 63-64) 
 1.2 El peix Nicolau 
 2.- Ovidi: Les metamorfosis: Dafne i Apol·lo, Píram i Tisbe i Filemó i Baucis 
 3.- Renacimiento (s.XVI) Garcilaso de la Vega

SONETO XIII 


 4.- Mercè Rodoreda: Conte “La Salamandra” 
5.- Desmitificació amb “Gregor” de Quim Monzó

diumenge, 18 de maig del 2025

Poema de Gilgamesh