dimecres, 9 de novembre del 2016

LLibre de les bèsties i Llibre d'Amic e Amat

Llibre de les bèsties 
Els animals es reuneixen en un bell prat per elegir rei. Escullen el Lleó, tot i l'oposició del Bou, que no ho troba escaient i proposa com a alternativa el Cavall. Es formen dos grups, però un parlament de Renard (la guilla) convenç els animals més suspicaços (l'Os, el Lleopard i l'Onça).
Un dia el rei té gana i, aconsellat per Renard, devora un vedell i un pollí (fills del Bou i del Cavall, respectivament). Això fa que el Bou i el Cavall abandonin el regne i se'n vagin a viure amb l'home que, en comptes d'ajudar-los contra la tirania del Lleó, els esclavitza i els fa treballar als camps.

El Rei elegeix els seus consellers i no hi inclou Renard. Per aquest motiu, aquesta queda plena de rancúnia i ordeix una traïció: s'alia amb l'elefant i el senglar perquè matin el rei i els promet ser els successors del Lleó.
Renard busca també el suport del Cavall i el Bou i li proposa a aquest darrer que es quedi en un prat bramulant fort. Tots els animals s'espanten en sentir el braolar del Bou menys Renard, que s'ofereix al Rei per investigar i solucionar l'afer. Això li fa guanyar molt de prestigi.
Renard va a cercar el Bou i li proposa que demani perdó al rei. El Bou ho fa i explica la maldat dels homes. Amb això, Renard proposa que els animals enviïn ambaixadors al rei dels homes per evitar enfrontaments. Renard aconsegueix que el rei nomeni ambaixadors els animals que li havien estat enemics (lleopard, Onça, gat, gos...) i així pot ocupar el seu lloc en el consell del rei.
El rei troba bella la Lleoparda i la guineu li aconsella que la prengui per muller. Els ambaixadors se sorprenen de la frivolitat i la malícia amb què viu l'home. Quan tornen prop del Lleó, el Lleopard descobreix que el rei ha forçar la Lleoparda i el desafia . El rei delega en l'Onça la seva defensa i comença la llarga batalla de l'Onça i el Lleopard. Aquest darrer en resulta vencedor (cosa que demostra la culpabilitat del rei) i el Lleó (aprofitant la debilitat després de la batalla) mata el Lleopard.
El rei -i Na Renard- es guanyen les suspicàcies de molts animals, cosa que fa que la guilla pensi un nou pla: aconsella al Lleó que trameti al rei del homes uns quants animals que li feien nosa: la Serp, l'Os, el Llop... L'objectiu és aconseguir el poder dins el consell i manar des de l'ombra.



Com que el Bou li era enemic, prepara un pla per eliminar-lo i aconsegueix subtilment que el lleó el devori. En aquest moment Renard és mestressa del consell i hi col·loca animals que pot controlar fàcilment: el Conill, el Paó, el Gall...
Llavors, recorda que havia promès a l'elefant que el faria rei i que aquest podria descobrir la seva traïció. Li proposa de preparar la mort del Lleó, però l'elefant no se'n refia i, tot i que sembla que segueix els consells de Renard, li prepara un parany per descobrir les seves intencions.
El Rei descobreix la traïció i mata Renard i organitza la seva Cort de manera digna, amb l'elefant i el senglar.



LLIBRE D'AMIC E AMAT
Entrem al llibre d'Amic e Amat 


I ara cerqueu quin versicle correspondria al vostre dia de naixement. Llegiu-lo i interpreteu-lo tenint present el valor metafòric del llibre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada