dilluns, 3 d’octubre de 2016

L'Odissea, més enllà d'Homer

Odissea d'Homer 
  Ja fa molts anys que a 4t d'ESO llegim Les aventures d'Ulisses (adaptació) i jo diria que cap any l'hem treballat de la mateixa manera. El curs passat, vàrem estar de sort perquè la Vanguardia, durant el primer trimestre, va anar publicant articles amb títols ben suggerents, que vàrem penjar i comentar al bloc. Títols com "El silenci de les sirenes" de F. Kafka, en motiu del centenari de la publicació de la Metamorfosi; "L'illa de l'imaginari català" de Gemma Saura i "Entre Escil.la i Caribdis" d'Antoni Puigvert.  
Aquests articles ens van portar a anar més enllà de l'obra i a obrir-nos a nous horitzons, per aprendre a ser més crítics i a donar sentit al que llegim.  
 Aquest curs 2016, hem seguit en la mateixa línia però hem connectat amb obres d'autors de referència que ens han permès valorar alguns mites i tòpics literaris. 

Hem llegit la versió adapatada de l'Odissea i 
  • Fragments originals de la traducció de Joan F. Mira
  • Hem parlat de Robert Graves i de la novel·la La Filla d'Homer
  • Hem llegit  Ítaca de K.Kavafis i escoltat la versió de Lluís Llach 
Amb aquesta lectura hem tractat el tòpic literari Homo Viator 
  • Del poeta grec, Iannis Ritsos, hem llegit i comentat els poemes sobre Penèlope i Argos
  • De Quim Monzó hem llegit oralment El cavall de Troia 
Aquests dos últims autors ens han portat a parlar del concepte de desmitificació.

  A Continuació teniu uns sonets de Mercè Rodoreda sobre Calipso, Circe, Nausica i Penèlope, personatges dels quals hem parlat i valorat a l'Odissea. Llegiu-los i gaudiu-los.


http://silviacaballeria.blogspot.com.es/2015/09/lodissea-dhomer.html

També podeu llegir aquest fragment de La filla d'Homer de Robert Graves:

     “En alterar la trama del Retorn d’Ulisses fent que els meus pretendents (...)servissin d’amants de Penèlope, em vaig haver de protegir d’un possible escàndol. ¿Què passava si algú reconeixi la història i suposava que jo Nausica la irreprotxable, m’havia comportat com una prostituta (...), mentre el pare era fora? De manera que, segons el meu poema, Penèlope s’havia de mantenir fidel a Ulisses durant aquells vint anys.”

En aquest blog trobareu treballs sobre Ulisses i l'Odissea ben curiosos i creatius que han fet alumnes, des del 2009 fins avui. Vídeo presentacions, podcasts, pósters, cómics...Només cal que poseu Odissea o Ulisses a la barra de cercador. 

I si voleu repassar l'argument, de manera dinàmica, aquí teniu aquest enllaç: http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/flash/odissea.html
-->

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada