diumenge, 29 de novembre del 2009

DUBTE



- Si no saps on trobar informació sobre algun tema de llengua o literatura
- Si hi ha algun episodi d'un llibre de lectura dels que llegim, que no l'acabes d'entendre
- Si vols fer pràctica d'alguns aspectes lingüístics o literaris que s'estan treballant, o que ja s'haurien de saber però no els tens prou assolits..

- SICAFE t'orientarà i et guiarà cap al camí de trobar la resposta.

Pensa que els teus dubtes podran ser útils per a molta gent!

34 comentaris:

  1. com es mira la rima? femenina i masculina

    ResponElimina
  2. 1.- RIMA: Primer agafes la paraula última del vers i llavors a partir de la vocal tònica comproves si coincideixen les vocals i les consonants. Si és així, serà RIMA CONSONANT. Però, si només coincideixen les vocals serà RIMA ASSONANT. exemple: c-asa rima amb r-asa Rima consonant. I c-asa rima amb c-apa amb rima assonant: perquè coincideixen només les vocals
    a-a
    2.- RIMA FEMENINA, si la paraula que analitzes de la rima és plana, i RIMA MASCULINA si la paraula és aguda.
    Als exemples que t'he posat anteriorment la rima és femenina o masculina?

    ResponElimina
  3. un cop he trobat els recursos estilístics que faig?? com ho faig per redactar-ho??

    ResponElimina
  4. Per a comentar els recursos estilístics, podeu mirar el model d'intranet que us he penjat a la carpeta de llengua i literatura catalana. De totes maneres hi ha el risc que enlloc de comentar el recurs es defineixi el recurs, o que es repeteixi el mateis que diu el vers. Es tracta d'explicar el "com" el poeta ens diu el "què". ok?

    ResponElimina
  5. quan fas el comentari d'estil com separes els paràgrafs, un per a cada estrofa?

    ResponElimina
  6. Si el comentari surt molt llarg sí, sinó no cal. En tot cas en pots fer un al final que serveixi de conclusió. Per exemple, justificant el caràcter culte o més popular, en funció de la intencionalitat del poeta. Per exemple, els recursos de Guillem de Berguedà per al sirventès denigrador eren més simples, perquè volia que arribés a tothom. En canvi Bernat de Ventadorn utilitza uns recursos més cultes o refinats en funció de la temàtica i del prestigi que li vol donar al poema. ok?

    ResponElimina
  7. els versos es numeren en el conjunt del poema o es torna a començar a contar a cada estrofa?

    ResponElimina
  8. COM CITAR ELS VERSOS: Pots fer-ho de dues maneres:
    a) citant l'estrofa i posant el número de vers de l'estrofa, exemple: (III,v.4)
    o bé
    b) citant només el vers,però llavors tenint present tot el poema, exemple: (v.12)
    ;)

    Imagina que tens un poema de 6 estrofes de 4 versos cada una d'art menor(quartetes), els exemples que t'he posat anteriorment corresponen al mateix vers, però citat de dues maneres diferents.

    ResponElimina
  9. on estava penjat el document de la inforgrafia?
    gràcies

    ResponElimina
  10. A L'ETIQUETA APUNTS. I DESPRÉS BUSCA EL POST ON HI HA UN LLISTAT D'ENLLAÇOS D'AMPLIACIÓ I REFORÇ. OK?

    ResponElimina
  11. si a l'infografia tinc molts links de la biografia els poso tots???? Cal posar també tots els links de fotos que he agafat d'Internet?
    gràcies

    ResponElimina
  12. s'han de posar tots els links de pagines web consultades???

    ResponElimina
  13. Si teniu una llista molt llarga de links, no els poseu tots, quan dic llarga vull dir més de 5. Me'ls feu arribar en un full que enganxarem darrera de la infografia. Pel que fa a les fotografies, us ho deixo escollir. Si teniu les referències del lloc on les heu tretes poseu-les també en aquest full i si no ho heu fet, aquesta vegada no ho tindré en compte. El pròxim treball ja ho concretarem amb més precisió. ok?

    ResponElimina
  14. per la presentació oral de la infografia, cal explicar només el contingut o també hem de dir com ens hem repartit la feina, el temps, etc.?

    ResponElimina
  15. on està apuntat el tipus de full per a la impressió de l'infografia (el gruix que ha de tenir)?

    ResponElimina
  16. A la presentació oral de la infografia s'haurà d'explicar el contingut i el repartiment de feines ha de quedar enregistrat en aquell full que us vaig passar. També s'haurà d'explicar el disseny de la infografia, el repartiment del text i de les imatges tenint present la teoria de la infografia.

    ResponElimina
  17. El tipus de paper per presentar la infografia ha d'ésser semblant a una cartolina, de més gramatge que un foli. Penseu que ha de tenir consistència

    ResponElimina
  18. Al final, quins noms d'estrofes poden sortir a l'examen? Ho pots concretar? gràcies

    ResponElimina
  19. Les estrofes que entren a l'examen són les que s'han citat a classe. Només has de localitzar els poemes que hem treballat a classe i veure quin nom d'estrofa tenen. Recorda que la teoria de les estrofes la teniu a l'etiqueta APUNTS al post que diu Enllaços d'ampliació i reforç. ok?

    ResponElimina
  20. GUARDAR WEB 2.0 EN FORMAT PDF
    Si voleu guardar un mapa conceptual realitzat amb el mind42 heu de seguir els passos següents:
    un cop acabat, anau a la barra vertical que hi ha a l'esquerra i cliqueu la 3a icona començant per dalt. Us sortirà "choose an export format", desplegueu la finestreta que hi ha i trobareu diferents possibilitats: PDF, JPEG, RTF...Un cop escollit el format cliqueu save i ja se us baixarà. Fins i tot podeu triar el tipus de paper o fer-ho sense paper, perquè si és mlt ample no cabrà en un din-a-3 o un din-a-4

    Cacoco (Carme Codina)

    ResponElimina
  21. GUARDAR EL GLOGSTER
    ((Pel que fa referència a guardar el treball en PDF no he descobert cap manera de fer-ho però si que es poden fer dues coses.
    La primera és que, per exemple amb el Glogster, un com el ten obert prems amb el botó dret dl ratolí i fas clic a “Share Glog” i des d’aquí el pots penjar directament a diferents pàgines molt conegudes avui en dia com és ara el Facebook, Google, MySpace, Twitter..etc
    La segona és que, també prement el botó dret obre el Glogster, però després fen clic sobre “FullScreen” veiem el Glosgter en pantalla completa, un cop el tenim així fem clic a la tecla del teclat on ens diu “Impr Pant”. Seguidament obrim el programa Paint amb una nova fulla en blanc, fem clic sobre el botó de seleccionar que ens surt a la barra d’eines del programa i després sobre el requadre blanc fem botó dret y enganxar. Per últim guardem l’arxiu com a jpg.
    D’aquesta manera tan senzilla podem obtenir el Glogter en jpg.))

    Eva Bosch Bosch

    ResponElimina
  22. al final quin vocabulari i anotacions ens hem de saber per a l'examen de Holmes?

    ResponElimina
  23. No demanaré vocabulari, el treballarem a part. I pel que fa a les anotacions, totes les que facin referència a l'argument i a la teoria de la novel.la criminal. En definitiva, si estudies el power de novel.la criminal, la biografia de Sir Arthur Conan Doyle de la línia xtimeline i has llegit el llibre tot prenent notes dels fets més rellevants, n'hi ha suficient. Aclareixo què vol dir els fets més rellevants: Conèixer tots els personatges, l'evolució de la investigació, els fets i el mòbil dels crims, com actua Sherlock Holmes...
    See you!

    ResponElimina
  24. Un comentari formal és només un comentari de la forma o és de forma i contungut?

    ResponElimina
  25. Un comentari formal, fa referència a la mètrica, la rima, les estrofes. Primer heu de fer l'analítica del poema (quadre de mètrica i rima) i després comentar(redacció) tot inserint-hi la teoria que es va explicar. (en aquest cas dels trobadors. NO OBLIDEU QUE ÉS UNA POESIA ORAL I CANTADA i per tant la combinatòria de la rima té una significació. ok?

    ResponElimina
  26. Cal saber el nom de tots els cavallers contra els que lluita Tirant Lo Blanc i les cites que surten a sota el llibre ???

    ResponElimina
  27. El nom dels cavallers sí que s'han de saber i pel que fa a les notes a peu de pàgina, dóna-hi una ullada per tal de fer més comprensible l'argument, però no demanaré explícitament el seu contingut

    ResponElimina
  28. la història de l'orde dels cavallers de la garrotera s'explica perquè passa durant la celebració del casament de 1 any i un dia o perquè Tirant en forma part?

    ResponElimina
  29. L'ordre de la Garrotera és molt important saber com es va crear, per què.
    Silvia

    ResponElimina
  30. quina relació real de parentiu té hipòlit amb l'emperadriu o amb Tirant?

    ResponElimina
  31. Podries dirme varios exemples de la poesia assonant, per favor?

    ResponElimina
  32. Cal que miris la web de poesia del col.legi (és als enllaços) allà hi ha l'explicació i alguns exemples. De totes maneres te'n poso tres:
    1.- cosa- roca: rimen en assonant o/a (o oberta i el so neutre de la a)
    2.- pena- teca: rimen en assonant e/a (e oberta i el so neutre de la a)
    coixí- patint: rimen en assonant i ( com que és rima masculina només hi ha la "i".

    D'acord?

    ResponElimina
  33. el power-point de víctor català està penjat en algun lloc?

    ResponElimina