dimecres, 16 de setembre del 2020

NIETZSCHE, Friedrich

 Influència del filòsof alemany Friedrich Nietzsche. 

Així parlà Zaratustra ha esdevingut el llibre més llegit i l’obra central de Nietzsche. La seva crítica radical a la religió, a la metafísica, a la moral es complementen amb la part més positiva de la seva filosofia. Zaratustra dirà sí a la vida i establirà la nova taula de valors.

Temes que apareixen en un primer pla:

• La mort de Déu. Amb la mort de Déu s’enfonsen tots els ideals. Nihilisme. La societat occidental ha perdut els valors i s’han creat uns interessos contra la natura. Això desemboca en el no res. (nihil) res en llatí. No hi ha veritat ni mentida.

• El superhome. La doctrina del superhome es fonamenta en la mort de Déu. Els cristians volen seguir vivint i creuen en el més ellà, en déu perquè això els omple d’esperança. El superhome serà el nou «déu terrenal», serà el «sentit de la terra»; el pol oposat al «darrer home». El superhome esdevindrà el gran creador de valors. És l’únic que sap i reconeix tot això. La massa està alienada, ell sap qui és. Sap que no hi ha res. imgres-1Transmet la seva superioritat  als humans.

• La voluntat de poder. Únicament amb la voluntat de poder s’expressa una energia sempre inquieta que crea noves formes de vida. Actua amb vitalisme.

• L’ETERN RETORN: S’ha d’actuar de tal manera que puguis desitjar que tota la teva vida es pugui repetir en aquest instant present. Enarbora el present.

• El món és retorn: no es pot conceptualitzar, hi ha tantes manifestacions per definir-lo que és impossible trobar una única forma.

https://litecatalana.wordpress.com/modernisme-2/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada