divendres, 14 d’octubre del 2016

Bob Dylan, Nobel de Literatura

El Premi Nobel de Literatura és un dels Premis Nobel que s'atorguen anualment, en paraules d'Alfred Nobel, a aquell que hagi produït en el camp de la literatura l'obra més destacada i ideal.

 Bob Dylan ha estat premiat amb aquest reconeixement tan destacat i important. Llegim la notícia al diari ARA
http://www.ara.cat/cultura/guanya-premi-Nobel-Literatura_0_1667833329.html

 L'article de la Vanguardia ens va fantàstic, acabem de fer Homer a 4t ESO 



 Llegim un article d'opinió (text argumentatiu)  de Pilar Rahola a la  Vanguardia, també d'avui. 
El nostre Bob
Pilar Rahola
A plaudiments. I no tant pel debat que suscitarà aquesta inesperada decisió del Nobel, sinó perquè, més enllà de polèmiques, Bob Dylan mereix el premi internacional més important que es dóna a la creació literària. Molta tinta correrà a partir d'ara entre partidaris i dissidents, dividit el món entre els qui defensen l'ortodòxia literària i els qui elogien una mirada més oberta.
Però més enllà del debat, que es preveu enverinat, el cert és que Robert Allen Zimmerman, conegut mundialment com a Bob Dylan, concilia les virtuts d'un gran escriptor: les seves lletres han traspassat generacions i fronteres; el seu llegat és intemporal; i tota la seva obra conté una càrrega cívica que l'ha convertit en llegenda. Time el va considerar un dels 100 personatges més importants del segle XX, definit com a "mestre poeta, crític social càustic i intrèpid esperit guia de la generació contracultural", i cançons com Blowin' in the wind, o The times they are a-changin pertanyen a l'educació sentimental de milions de persones. És a dir, Dylan va aconseguir el que tot gran escriptor somia: influir, amb la seva creació literària, tota la humanitat, i fer-ho de manera imperible. Si va decidir completar el seu geni literari amb la música, només significa que va ser doblement creador, mestre en els dos llenguatges artístics que ha conreat durant dècades.
Dylan és un escriptor pur, un transmissor d'emocions, un creador de paraules que toquen l'ànima
Què és la literatura? Sens dubte l'art de fer servir paraules per explicar els abismes de l'ésser humà, les seves pors interiors, les dolences, els amors, les esperances, el sentit de la vida, l'absurd de la mort, la capacitat d'empatitzar i comunicar-se. I si aquesta creació literària és feliçment eclèctica i no pot reduir-se al format d'una novel·la o d'un gènere, no hi ha dubte que Bob Dylan és un escriptor global. Oscar Wilde deia que només existeixen dues regles per escriure: tenir alguna cosa a dir i dir-ho, i no hi ha dubte que Dylan tenia molt per dir, i va saber dir-ho. ¿Nobel de Literatura, doncs? Per descomptat, i no sols perquè no existeix un Nobel de música, sinó perquè Dylan ha estat i és un escriptor pur, un transmissor d'idees i emocions, un creador de paraules capaç de tocar, amb el seu alè, l'ànima de milions d'éssers humans. I això és literatura en majúscules.
Afegeixo una postil·la final. Amb tot el dit, també mereix el Nobel per la seva extraordinària aportació a la cultura global. El seu llegat s'estudia en universitats de tot el món perquè, com va dir The Guardian, "aquest gegant va canviar l'esperit del segle". Un esperit que, el 1963, va prendre cos en una cançó eterna: "Per quants camins l'home haurà de passar/abans que arribi a ser algú/Quants mars haurà de creuar un colom blanc/per dormir a la platja segur/Quants canons més hauran de disparar/abans que per fi es quedin muts./Això, amic meu, només ho sap el vent,/escolta la resposta dins del vent". Un mestre. Un geni.

Ara toca escoltar i llegir una de les seves cançons més coneguda i emblemàtica, interpretada en català per Gerard Quintana. 



Per quants camins l'home haurà de passar
abans que arribi a ser algú
Quants mars haurà de creuar un colom blanc
per dormir a la platja segur
Quants canons més hauran de disparar
abans que per fi es quedin muts.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Quantes vegades podrem mirar amunt
abans d'arribar a veure el cel.
Quantes orelles haurem de tenir
per sentir com ploren rarreu
Quantes morts ens caldran amic meu
per saber que ha mort massa gent.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Quants anys podrà una muntanya existir
abans que se l'ensorri la mar.
Quant temps la gent haurà de segur
per guanyar-se la llibertat
quantes vegades podrem girar el cap
fingir que no ens hem adonat.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.

Això, amic meu, només ho sap el vent,
escolta la resposta dins del vent.
fitxa /
Lletra Bob Dylan
Música 
Bob Dylan
Altres Adaptació al català de "Blowin' in the wind" de Bob Dylan

 Però aquí teniu la versió original, genial!!



I, a Batxillerat hem fet els trobadors, no és un trobador, Bob Dylan?

15 comentaris:

  1. FERRAN GIOL
    Bob Dylan ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura, i al ser un cantautor, ha encès un debat sobre si és apte o no per al premi. Jo crec que, pel simple fet de, a més d'escriure la lletra, compondre la música, fa que encara sigui doblement mereixedor del premi, ja que, al cap i a la fi, la lletra de la cançó, segueix sent poesia, no?

    ResponElimina
  2. Jo crec que Bob Dylan és mereixedor del premi Nobel de llteratura, ja que ell no és simplement un músic, sinó que, d'acord amb la definició de la Pilar Rahola de què és la literatura, Bob és un poeta. Les seves lletres són posia, i tal com un trobador, ell hi va afegir música a sobre. També perquè tracta de temes de l'ésser humà actual i ha traspassat fronteres, i la seva poesia va emocionar a molta gent, i va canviar la poesia i el seu esperit.
    Núria Colomer

    ResponElimina
  3. Bob Dylan ha estat el guanyador del premi nobel de literatua del 2016, ha estat molt criticat ja que la persona que havia de ser el guanyador ha mort hores abans de donar el premi. Els critics diuen que Bob Dylan no es mereix el premi ja que no se l'entén quan canta i no vocalitza.
    Jo opino que la gent li té enveja ja que és un bon cantant i escriptor.
    JAN CODINACHS
    4t

    ResponElimina
  4. Bob Dylan és el guanyador del premi nobel de literatura 2016, ha estat molt criticat per la gent, sobretot per la prensa. Jo opino que si l'han nombrat guanyador d'aquest premi tan gran ha de ser perquè alguna cosa ha fet bé. El contingut està en la lletra de les cançons no amb la manera que canta.

    Carla Casellas

    ResponElimina
  5. Al contrari que a moltes persones, a mi em sembla bé el fet que atorguessin el Nobel Literari a Bob Dylan, un cantautor que ha aconseguit influenciar a milers de persones, perquè, al cap i a la fi això és el que importa no? Transmetre els teus escrits i missatges a la gent, i Dylan ho fa amb cançons.
    Crec que aquest és un dels motius pel qual a la gent no li ha fet gràcia que Bob guanyés el premi, perquè ho fa cantant i no ho veuen tan sofisticat com una persona que escriu obres o poesia, i no el consideren digne, quan, la realitat és que l'origen de la poesia, va sorgir cantant.

    Miquel Badia, 4rt A

    ResponElimina
  6. MARINA BARNIOL, 4t.A

    Per uns una gran ovació cap a l’elogiat, per d’altres un desencert descomunal.
    Bob Dylan ha estat el guanyador del Premi Nobel d’aquest any 2016.
    Per primera vegada s’ha entregat el premi literari internacional més important a un cantautor, fet que ha causat una polèmica molt profunda.
    Personalment, penso que és un reconeixement totalment merescut i encertat, ja que crec que la seva obra, per molt que alguns creguin el contrari, continua essent literatura, tot i ser en forma de música. Bob Dylan ha aconseguit influir en l’ésser humà i ha traspassat generacions i fronteres.
    La causa d’aquesta discòrdia en l’atorgament del premi? Queda totalment demostrada l’estancada mentalitat de la societat actual, en què molts, en aquest cas, es basen en l’ortodòxia literària, enlloc de tenir una ment més oberta i valorar allò que també té mèrit per molt que no sigui de manera exacta el que alguns volien aconseguir.
    Bob Dylan és clarament digne de guanyar el premi, ha aconseguit combinar la seva genial literatura amb la música: innegable amb el resultat de les seves magnífiques produccions.

    ResponElimina
  7. Divendres a la nit, Bob Dylan rep un premi un premi Nobel de literatura. Hi ha gent que no hi està d'acord, com diu Francesc Peirón en el text d0Homer a La Vanguardia el dia 14 d'octubre, ja que és un cantautor que no s'interessa per ningú que no sigui ell i que mai abans s'havia donat un premi així a un músic.
    Jo, sincerament, crec que és una cosa meravellosa. El món canvia, la gent canvia i les tradicions canvien. Aquest fet produirà un canvi en la gent sobre la manera de veure les coses. Tothom, si treballa i s'hi esforça, pot canviar el món. I la poesía també pot fer-ho.

    Maria Villà
    4rt

    ResponElimina
  8. Potser la massa pensa que tots els nobels han de ser donats a uns prototipus d’escriptors, però si es busquen sempre a aquests, seran realment els que ens remouran cor i ànima?

    Berta Espona

    ResponElimina
  9. Bob Dylan, molt conegut per haver guanyat un Premi Nobel aquest divendres a la nit.
    Molta gent no està d'acord que aquest cantautor hagi tingut l'oportunitat de rebre un premi tant important com és un Premi Nobel.
    Per altra banda, també hi ha molta gent que pensa que està bé que hagi guanyat i fins i tot el comparen amb un dels grans autors de la literatura universal: Homer.
    En la meva opinió, crec que si ha guanyat és perquè s'ho mereix i que encara que tingui aquest carácter, no té perquè no poder rebre el premi. A més, crec que les lletres de les cançons tenen un significat i que és per això que ha merescut guanyar.

    CÈLIA VIÑAS
    4t

    ResponElimina
  10. Bob Dylan, és sense cap dubte la persona revolucionària, que la història de la literatura necessita tenir. Encara no puc comprendre com, certes persones o entitats creuen que Bob Dylan no és mereixedor del premi Nobel jo en aquestes persones de debò que els hi donaria un premi, el premi a la persona més envejosa.
    Abans de criticar aquest cantautor, com a mínim haurien de saber la repercussió que ha tingut i l'important que ha arribat a estar, ha aconseguit escriure i crear cançons que mai passaran de moda, així que des del meu punt de vista, és un bon mereixedor del premi.


    Nil Ramos

    ResponElimina
  11. Jo crec que si que es mereix el premi Nobel de la Literatura encxara que proboqui la pòlemica que hi ha hagut. Dario Fo , un de els candidats, va morir unes hores abans. Jo crec que Bob Dylan tambe té tot el dret a rebre el premi, perquè en lloc de fer poesia recitada com fa tothom, ell fa poesia cantada que arriba més facilment a tothom.
    Aleix Segales Erena

    ResponElimina
  12. Sense negar-ho, el guardó que s'ha atorgat a Bob Dylan ha commogut a la població. També és cert que hi ha hagut persones que ho han trobat bé i persones que no, Jo m'identifico amb la banda que sí que hi està d'acord, doncs és una manera novadosa de reconèixer a un cantautor les seves lletres, i més si aquestes porten un contingut atemporal, "parlant dels temes existencials com són els sentiments i les emocions". És, sense cap mena de dubte una decisió encertada.
    Marta Masoliver i Bigas

    ResponElimina
  13. Poesia per les orelles
    Si, un referent de la música, però també de la literatura, les seves cançons ens fan reflexionar sobre la realitat que ens envolta i ens difícil separar la lletra de les seves obres amb la seva melodia. Moltes gràcies per escollir a un músic com en Bob Dylan perquè els que escriuen cançons com ell també són poetes.
    Carla Sanuy Danés

    ResponElimina
  14. Després que se li atorgués el premi Nobel de Literatura a Bob Dylan s'ha creat molta polèmica sobre si ell realment mereixia aquest premi, i no veig perquè. Antigament, la literatura sempre s'havia transmès oralment,i no trobo perquè no es podria entregar avui dia un premi a un cantautor. Jo crec que la literatura es transmet de moltes maneres i penso que està bé que finalment s'hagi reconegut una manera de fer literatura que no sigui escrita.

    Noah Estavillo

    ResponElimina
  15. Bob Dylan, també el podriem considerar un trobador modern, ja que tot i que és músic, compon les seves cançons, per tant la literatura està present en les seves composicions. Crec que el podem relacionar amb els trobadors perquè tenen en comú el fet de compondre i escriure la lletra. És per això que crec que Bob es mereix el premi.
    Martí Salés Raurell

    ResponElimina