dissabte, 17 de gener del 2009

Ebooks


Un ebook és un llibre en format electònic, similar al llibre convencional i pensat per portar-lo arreu. Té una gran capacitat de memòria fet que permet emmagatzemar-hi dotzenes de llibres i fins i tot música (MP3).

Ja feia temps que tenia curiositat per saber com era i aquesta setmana vaig anar a la llibreria Tralla per veure'n un(per la premsa i el 9TV sabia que en tenien). Una de les coses que em preocupaven de l'eBooks era la lectura en pantalla, de normal quan llegeixo a la pantalla de l'ordinador, molta estona, em canso bastant, i fins i tot, acabo amb mal de cap. La pantalla de l'eBook és igual de còmode que la d'una pàgina de llibre, la tinta utilitzada és electrònica i no irradia cap tipus d'il.luminació. Això ja em va agradar, però també em va agradar la lletra, ja que pots ampliar-la en funció de la dificultat visual que tinguis, lletra grossa ( sense ulleres!)
Em va semblar una autèntica revolució, pensar que podrem llegir les novel.les que més ens agraden o fins i tot els nostres apunts en aquest format tan lleuger. De moment el preu és força elevat, uns 200 euros el model senzill i uns 500 (llargs) el model més complet. Aquest últim permet escriure a la pantalla, subratllar i dibuixar, però sobretot té connexió WiFi.
També em vaig interessar per saber com s'accedeix als llibres, i em van ensenyar el sistema: es compraran a les llibreries (a preus molt econòmics, de 2 a 15 euros com a molt) i et donaran un fulletó petit on hi haurà un "rasca-rasca" que et donarà el codi d'accés per baixar-te'l d'internet(fins a 4 vegades podràs baixar-te'l: pel eBook, pel teu PC, fer-ne una còpia...) Si tens la versió eBook més cara com que ja porta incorporat wifi te'l podràs baixar directament.
L'oferta de llibres encara és molt restringida, en català no n'hi ha cap, en anglès i castellà sí que n'hi ha, però falta que hi hagi el que tu vols. Crec que el preu i aquest mercat, encara limitat, són en aquest moment un obstacle, però a la llarga serà pràctic i útil. La segona revolució : del pergamí a la impremta i de la impremta a la digitalització. ! JA VEUREM QUÈ PASSA.
I vosaltres què en penseu, acabaran desapareixent els llibres?

4 comentaris:

  1. Crec jo, que amb l'avenç de la tecnologia, pot esser que acabin desapareixen molts llibres, però tot i així hi ha molta gent (com n'és el meu cas), que prefereix llegir els llibres tal i com són ara, és la millor manera de totes, a part amb l'ebook, el principal problema que potser i haurà serà l'econòmic, quint cost tindra? aquesta serà possiblement una de les preguntes més formulades per la gent.

    Mestis

    ResponElimina
  2. No us preocupeu pel preu, pq acabaran sent baratos, com els portàtils.

    A mi el que em preocupa és... ja no podré tenir una fantàstica col·lecció de llibres al meu menjador? Amb el que m'agraden a mi les llibreries plenes de llibres! A casa meva, els lloms dels llibres que he llegit i que tinc als prestatges expliquen part de la meva vida. Em sap greu pensar que això pot desaparèixer.

    Per cert, t'envio el link d'un blog literari que, curiosament, ha llegit molts dels llibres que he llegit jo: http://palabrablanca.blogspot.com/2008/01/el-lector.html#comment-form

    ResponElimina
  3. Les editorials Angle Editorial, Bromera i Cossetània han engegat amb la modesta xifra de 24 títols, els primers e.books en català. Serà qüestió de donar una ullada al micro catàleg, no? Per alguna cosa hem de començar! ;)

    ResponElimina
  4. Crec que els ebooks acabaran reamplacent els llibres, ja que es una forma mes practica i mes barata de llegir llibres.
    Desde irlanda encara no se'n parla gaire dels ebooks, ja que es una cosa molt nova, pero n'estic segura que d'aqui un temps sera una cosa molt popular, ja que la gent d'aqui els encanta llegir, viuen per la lectura, suposu que com que no fa gaire bon temps han d'esta molt temps a casa i prefereixen llegir.

    CSD

    ResponElimina